HARUNDO (Катания, Сицилия) @ Alarma Punk Jazz в петък, 22.02.2013

Сицилианският квинтет HARUNDO е уникална формация, съчетаваща елементи на прогресив, джаз, средиземноморски фолклор, неравноделни балкански ритми, средновековна атмосфера и нова камерна музика. Стилистиката им напомня донякъде ключови европейски групи от 90-те, каквито са Nimal (Швейцария/Словения) и Ritual Nova Ensemble на Борис Ковач, но ориентацията им е по-скоро към търсенето на нови звучения и значения в музицирането.

Във втория си студиен албум, наречен съвсем неслучайно „Копър”, освен до южнобалканската традиция, сицилианците се допират дори до атмосферата в творчеството на музиканти като Рено Гарсия-Фонс и Дафер Юсеф, но по свой си начин, без да ги пунктират. Основателят на HARUNDO Джампиеро Канната (бас, укулеле, китара, мандолина) е археолог по образование, което се отразява доста благотворно върху идейно-естетическите концепции в музиката им, а останалите членове на групата са действащи преподаватели по музика. В HARUNDO има и българска следа – Александра Димитрова, цигулар и съавтор на аранжиментите, която живее повече от 20 години в Италия и концертира по цял свят (интересен факт е, че е свирила и със самия Рой Пачи). Групата е позната на тукашните ценители и от участието си на Третия арт-форум „Без граници” в Балчик (2011г.)

Концертите са световна премиера на албума „Копър”, за която музикантите избраха именно България. Освен Русе мини-турнето им включва още Пловдив и София съответно на 21 и 23 февруари.

На концерта им при нас,  ще се разиграе томбола с билети за следващото голямо събитие на “Аларма Пънк Джаз” – HUGO RACE & FATALISTS (ex-Bad Seeds/The Wreckery) през март.
На 22 февруари  двама ще спечелят билет за концерт на Хюго Рейс по избор – в клуб Studio Sounds Like в София на 25 март или в Stage 51 в Пловдив на 26 март 2013г.

Ето и видео от техни изпълнения:

Начало – 22.00 часа.
Вход – 5 лева.

Публикувай отговор

Можете да използвате само тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.