Гръцката банда bAiLdSA на 29-ти ноември, ПЕТЪК

Shangri Live & MAX CLUB RUSE  гордо представят:

BAILDSA
Гръцка Балкан-Ска Циган-Ска Пънк Реге Треска …

Симпатягите от Солун сами определят музикалната мешана скара, която изпълняват като смесица от балкански и цигански мотиви с пънк, плюс елементи от ска и реге. Ритмите от албума им United States of Balkans могат да накарат и Дядо Коледа да щрака с пръсти и да върти таз въпреки хладния си лапландски произход…

Музикантите махат за “сбогом” на мъката,  отдалечили са се леко от сиртакитата, но все пак гордо носят балканския дух.

Baildsa идва от турския  глагол ” bayılmak = припадам “, а в Гърция се използва, когато искаш да кажеш “Писна ми” или “Чашата преля”. Бандата пристига в точния момент у нас – писнало ни е от всичко, дори и от нас самите … И знаем, че чашата е преляла отдавна…  Музиката е идеалната рецепта за подобни пост-соц състояния.

Танос, вокалистът на бандата, искрено и небезлично за радио “Реакция”:

Представи накратко bAiLdSA.

Танос: Ами, ние сме балканска банда от Солун, свиреща палаво реге и джипси пънк. Досега сме се появявали над 150 пъти на сцена в Гърция, но сме били също и в Турция и Македония. Най-вълнуващото ни сценично изживяване до този момент е шансът да открием концерт на Ману Чао през септември тази година.

Как се събра бандата? Има ли си лидер?

Танос: Идеята за група се задори през лятото на 2007 г. след един традиционен фестивал в провинцията, една обиколка по баровете под звуците на ска и пънк и накрая слушайки реге в колата, докато се връщахме към вкъщи. Нуждата да комбинираме всичко изброено по-горе беше нещото, което ни събра. А що се отнася до големите и не чак толкова решения, изговаряме всичко заедно и действаме като отбор.

Сменяли ли сте членове на групата през годините?

Танос: Всъщност само двама от сегашните членове бяхме в bAiLdSA през 2007, когато се създаде бандата. Няколко музиканти са били при нас само за известно време, всеки от тях е изиграл все пак важна роля и е спомогнал за откриването и изграждането на звученето на групата. Колкото повече години минават обаче, толкова по-стабилен става и съставът.

Посещавали ли сте България преди? Как решихте да направите цяло турне тук? В кои градове ще свирите?

Танос: За първи път ще свирим в България и в тази връзка трябва да благодарим на нашия приятел Флориан Демирев от Shangri live, че го уреди. Това е нашето второ турне – първото беше през лятото в Турция. Надяваме се, че занапред ще продължим да обикаляме Балканите. Тук в България ще имаме 8 концерта: в София, Пловдив, Велико Търново, Варна, Свищов, Русе и Казанлък.

Създаването и издаването на първия ви албум United States of Balkans беше ли голямо вълнение и изпитание? Как ще опишеш албума? Коя ти е любимата песен от него, която ще ни препоръчаш?

Танос: Винаги е вълнуващо да записваш албум за първи път, това важи, според мен, за всяка банда в света, независимо от успеха й. Не мога да измисля начин да обясня и опиша “United States of Balkans”, и мисля, всички от групата вярваме, че е най-добре всеки да си ги опише сам за себе си – просто посетете сайта ни и си го изтеглете безплатно. Това е нашият начин да общуваме с хората, които нямат възможност да дойдат на концертите ни.

Начало – 22.30 часа.
Вход – 6 лева.

Публикувай отговор

Можете да използвате само тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.