Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Ayuune Sulle (Ghana)

юни 12, 2019 @ 18:30

Безплатно

Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле от Кумаси (Гана) ще завърши българската част от турнето си със солов концерт при нас.

Албумът “We Have One Destiny” на Суле с електронизирани и електрифицирани версии на познати ни вече парчета на музиканта (като “What A Man Can Do, A Woman Can Do More Better”) вече е класика!
Програмата на това турне е напълно акустична – за глас-гласище и колого (традиционна двуструнна ганайска китара). Както виждаме дори само от клиповете му, заснети при кратките му гостувания у нас миналата година, Суле е изключително отворен и към гост-музиканти на концертите си.

Инструментът колого, на който Суле свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като „помощник“ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи. Днес музиката за колого води и свой паралелен сценичен живот с артисти от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници.

Представител на това „златно поколение“ е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на „краля на кологото“ Кинг Аишоба включва и традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. Иначе в самото звучене на традиционната музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически можем да поставим дори преди пентатоничната музика от Мали (в която изследователите припознават корените на американския блус). Важен елемент от музиката за колого е също така трансът.

От 2017 досега Суле е свирил няколко пъти в България – в София (неколкократно в Първо студио на БНР), Пловдив, Балчик, Варна (на Варненския джаз фестивал), Бургас, плаж Корал, Амфитеатъра на село Долен, “Джаз на село” в Камен бряг, Плевенския есенен джаз фестивал и др. В Русе идва за първи път – по покана на Макс Клуб, радиофестивала Аларма Пънк Джаз на БНР и платформата за традиционна и нова африканска музика Афровизия.

Свирил е рамо до рамо с любими на всички български музиканти като Росен Захариев, Невен Кидеров, Александър Даниел, Константин Кучев (на концерт) и с Теодосий Спасов, Даката, Ша-Ша и др. (на неофициални сешъни).

Детайли

Дата:
юни 12, 2019
Час:
18:30
Стойност:
Безплатно

Място

Max Club
Александровска 84
Русе, Русе 7000 България
Уебсайт:
www.maxclubruse.com

Организатор

Max Club
Уебсайт:
www.maxclubruse.com